Tagtik

"Dit is jouw land niet. Je hebt van ons gestolen"

Aan het einde van de toespraak van de Britse koning Charles in het Australische parlement heeft de inheemse senator Lidia Thorpe haar ongenoegen geuit. 

De onafhankelijke senator uit Victoria die al jaren openlijk strijdt voor de rechten van de inheems bevolking, draaide zich ostentatief met de rug naar de koning toen het volkslied van het Verenigd Koninkrijk weerklonk. En na afloop van de speech van koning Charles III, gaf ze hem een stevige veeg uit de pan: “Jullie hebben genocide gepleegd op ons volk. Geef ons ons land terug. Geef ons wat jullie van ons gestolen hebben - onze botten, onze schedels, onze baby’s, onze mensen.”

"Dit is niet jouw land"
En ze ging nog verder. “Jullie hebben ons land verwoest. Geef ons een verdrag. We willen een verdrag in dit land. Je bent een genocidist”, ging ze verder. “Je bent mijn koning niet, je bent onze koning niet! Geef ons land terug, geef ons terug wat je van ons volk hebt gestolen!”, riep de vrouw, voor ze door veiligheidsagenten werd weggeleid.

Het is de eerste keer dat de 75-jarige Charles als koning een bezoek brengt aan Australië. Het is ook zijn eerste grote buitenlandse reis sinds zijn niet nader gespecificeerde kankerdiagnose van eerder dit jaar. De Britse koning is ook het staatshoofd van de oud-kolonie.

(FVDV for Tagtik/Photo: Picture by New Zealand Defence Force from Wellington, New Zealand, licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren