Tagtik

"Een burgeroorlog wordt dan onvermijdelijk"

Als voormalig president Trump de verkiezingen wint, de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden behouden en de Senaat overnemen, komt er in de VS een dramatische consolidatie van nieuwe rechtse populistische macht op grote schaal.



In een column met de titel “Behind the Curtain” analyseren de journalisten Jim VandeHei en Mike Allen de terugkeer van Trump in het Witte Huis en de waarschijnlijke gevolgen daarvan.



Voor hen zou "een Washington dat volledig wordt gecontroleerd door Trump en zijn bondgenoten de MAGA-beweging institutionaliseren, met enorme gevolgen voor bestuur, burgerrechten en internationale betrekkingen."



Deze periode, die minstens twee jaar zou duren, tot de volgende algemene verkiezingen, zou Republikeinen in staat stellen om hun ambities waar te maken in de Senaat.



De overgrote meerderheid van de Congresleiders zijn nu aanhangers van Trump. De dagen van machtige "never-Trumpers" zijn zo goed als voorbij, toch zeker in het Congres.

 Trump zou een dramatische uitbreiding van de presidentiële macht nastreven, de federale bureaucratie uithollen en duizenden uitvoerende aanhangers installeren om alle obstakels weg te nemen die hem in zijn eerste ambtstermijn in de weg zaten.



Aan de andere kant, als Trump niet wordt verkozen, heeft hij gezegd dat hij de uitslag van de stembus niet zal respecteren en dreigt hij met een burgeroorlog in de Verenigde Staten.

(HL with MaSi/Source: Axios/The Hill Photo: Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren