Tagtik

"Ik wil Russisch president worden na Poetin"

Yulia Navalnaya, de weduwe van de vermoorde oppositieleider Alexei Navalny, heeft haar doel duidelijk geformuleerd: zij wil de volgende president van Rusland worden als opvolgster van Vladimir Poetin. Dat schrijft BBC na een interview met de 48-jarige Russische uit Moskou.

Yulia Navalnaya weet dat ze gearresteerd kan worden als ze naar huis in Rusland terugkeert terwijl president Poetin nog aan de macht is. Zijn regering heeft haar immers beschuldigd van deelname aan extremisme. En dat kan steevast leiden tot de dood in Rusland.

Alexei Navalny stierf in februari in een strafkolonie in de poolcirkel. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat er “geen twijfel” bestond over de schuld van Poetin. Maar Rusland ontkent de moord op Navalny uiteraard.

De moord op haar man heeft Yulia een niet te blussen motivatie gegeven om de Russen een vredevolle en betere toekomst te gunnen. Maar daarvoor moet het regime van Poetin uiteraard eerst vallen, beseft ook Yulia.

Terwijl ze 'Patriot' lanceert, de memoires die haar man aan het schrijven was voor zijn dood, herhaalde Yulia Navalnaya haar plannen om zijn strijd voor democratie voort te zetten. Als de tijd rijp is, “zal ik deelnemen aan de verkiezingen... als kandidaat,” vertelde ze aan de BBC. “Mijn politieke tegenstander is Vladimir Poetin. En ik zal er alles aan doen om zijn regime zo snel mogelijk ten val te brengen”.

Yulia kijkt dan ook uit naar de dag die volgens haar onvermijdelijk zal komen, wanneer het Poetin-tijdperk eindigt en Rusland zich weer openstelt.

(FVDV for Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: The White House, Public domain, via Wikimedia Commons)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren