Tagtik

"Oekraïne hoort thuis in de NAVO"

Mark Rutte, de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, heeft meteen hard uitgehaald naar China en Rusland. Daarnaast sprak hij ook lovende woorden voor Oekraïne.

China moet stoppen met het leveren van militaire steun aan Rusland, die Moskou dan gebruikt in zijn oorlog met Oekraïne. Dat stelt Mark Rutte krachtig. "China kan het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog niet blijven voeden, zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn belangen en reputatie", zei Rutte dinsdag tijdens zijn eerste persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier. Volgens de Nederlander is China immers een "beslissende facilitator" geworden van de Russische agressie-oorlog in Oekraïne.

"Oekraïne hoort thuis in de NAVO", verklaarde de Nederlandse ex-premier Mark Rutte op zijn eerste werkdag als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. En de steun aan Oekraïne zal zeker niet verzwakt worden.

"Zonder een sterk en onafhankelijk Oekraïne kan er geen sprake zijn van duurzame veiligheid in Europa. Ik weet uit persoonlijke ervaring dat het conflict in Oekraïne niet beperkt blijft tot de frontlinies", klonk het. Rutte verwees hiermee naar MH17, de passagiersvlucht die in 2014 neergehaald werd boven Oekraïens grondgebied.  Russische separatistische troepen werden als schuldigen aangewezen.

Volgens Rutte moet elke bondgenoot trouwens voor zichzelf uitmaken of het langeafstandswapens wil leveren aan Oekraïne, maar hij benadrukte dat Oekraïne het "recht heeft om zichzelf te verdedigen" en Kiev "legitiem" doelwitten kan bestoken die "op het grondgebied van de agressor" liggen.

De Nederlander noemde steun aan Oekraïne "een investering in onze eigen veiligheid". De kosten van die steun zijn "ook veel lager dan de kosten die we zouden moeten maken als we Poetin zijn gang laten gaan", luidde het. 

Rutte herhaalde eerder dinsdag in een toespraak voor de NAVO-ambassadeurs het in juli op de NAVO-top in Washington ingenomen standpunt dat Oekraïne onderweg is op een "onomkeerbaar pad" naar lidmaatschap van het bondgenootschap. "Ik wil nu niet ingaan op wat voor wegen er zijn naar NAVO-lidmaatschap, omdat er hier zoveel mogelijkheden en opties zijn. Het hangt natuurlijk ook sterk af van het Oekraïense leiderschap", klonk het later op de persconferentie.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Picture by verboden stad for wikicommons licensed under the creative commons attribution 2.0 generic license)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren