Tagtik

Poetin had duizenden Britten kunnen doden

Vladimir Poetin had “duizenden” Britten kunnen doden tijdens een Novichok-aanval in 2018 op een voormalige Russische inlichtingenagent in de stad Salisbury.

De moordaanslag in maart van dat jaar was gericht op Sergei Skripal, maar zijn dochter Yulia werd ook vergiftigd. Zowel vader als dochter lagen enkele weken in het ziekenhuis voordat ze herstelden.

Tijdens de geheime operatie werd echter ook Dawn Sturgess, een 44-jarige vrouw, blootgesteld aan het Russische zenuwgas en overleed in juli 2018 nadat ze in contact was gekomen met een flesje parfum dat besmet was met het gif.

Er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd na de moordpoging, maar het is onwaarschijnlijk dat de verantwoordelijken voor de rechter zullen komen, omdat Rusland geen uitleveringen toestaat.

Andrew O'Connor KC, een advocaat voor het onderzoek naar de dood van Dawn Sturgess, verklaarde maandag: “Het is niet overdreven om te zeggen dat de omstandigheden van de dood van Dawn Sturgess buitengewoon waren, ze waren inderdaad uniek.”

Dawn Sturgess was op stap geweest met haar partner, Charlie Rowley, toen ze zichzelf bespoot met wat ze dacht dat parfum was nadat haar vriend het flesje in een vuilnisbak had gevonden. Het bevatte echter Novichok en ze werd al snel ziek.

Het onderzoek onthulde dat het flesje “genoeg gif bevatte om duizenden mensen te doden”.

(FVDV and QG for Tagtik/Source: Daily Express/Picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren