Tagtik

Poetin plant een reisje vol risico's

Vladimir Poetin zal naar verwachting de G20-top in november in Brazilië bijwonen en volgens de Oekraïense procureur-generaal Andriy Kostin zou hij daar gearresteerd kunnen worden.

Andriy Kostin beweert dat Oekraïne informatie heeft over een mogelijk bezoek van de Russische leider aan Zuid-Amerika, hoewel er een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC). De Russische president wordt ervan beschuldigd een rol te hebben gespeeld bij de deportatie van duizenden Oekraïense kinderen.

Als ondertekenaar van het Statuut van Rome is Brazilië verplicht om iedereen te arresteren die onder een arrestatiebevel van het ICC valt, en Andriy Kostin verwacht dat de Braziliaanse autoriteiten dan ook zo zullen handelen.

"Gezien de informatie dat Poetin mogelijk de G20-top in Brazilië zal bijwonen, wil ik herhalen dat het een verplichting is voor de Braziliaanse autoriteiten als staat die partij is bij het Statuut van Rome om hem te arresteren als hij een bezoek durft te brengen," zei hij in een interview met Reuters.

(HL with QG/Source: Reuters/Picture: © Unsplash)

 

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren