Tagtik

Russische jongeren verzetten zich steeds meer tegen Poetin

Het aantal Russische minderjarigen dat is veroordeeld voor politieke misdrijven tegen het regime van Poetin is sterk gestegen sinds het begin van de invasie van Oekraïne in 2022.


Het aantal minderjarigen dat vervolgd werd voor sabotage of terrorisme, meestal brandstichting, en voor online commentaren die beschouwd werden als rechtvaardiging voor terrorisme steeg sterk na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne met de hoogste piek in de eerste helft van 2024. Dat meldt Mediazona, een onafhankelijk Russisch mediakanaal.


In de meeste gevallen is de leeftijd voor strafrechtelijke aansprakelijkheid in Rusland 16 jaar, hoewel voor sommige misdrijven een veroordeling kan worden geëist tegen verdachten vanaf 14 jaar.


De eerste Russische minderjarige die van verraad werd beschuldigd, was 17 jaar oud toen hij werd gearresteerd. In december werd hij tot vier jaar cel veroordeeld. In augustus was hij betrokken in een ruil met het Westen, samen met 15 andere politieke gevangenen die in Rusland opgesloten zaten.


Terwijl er in de zes maanden voorafgaand aan de oorlog slechts 7 jongeren werden veroordeeld voor verraad, sabotage, verstoring van het transport, terrorisme en verontschuldiging voor terrorisme, steeg dit aantal in de eerste helft van 2024 naar 23.


In september waren er dit jaar 93 minderjarigen toegevoegd aan het Russische register van terroristen en extremisten, waarvan 20 jonger dan 16 jaar. De volledige lijst, die ook volwassenen bevat, groeit twee keer zo snel als aan het begin van de oorlog.

(PP with FM/Source: Novaya Gazeta/Mediazona/Photo: DPA/NurPhoto/ Hristo Vladev)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren