Tagtik

Trump of Harris: wie ligt aan de leiding in de 'swing states'?

Wisconsin, Pennsylvania, Nevada, Michigan, Georgia, North Carolina en Arizona: in de Verenigde Staten worden dit de “swing states” genoemd, de zeven staten die alles kunnen veranderen in de komende presidentsverkiezingen.



De Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen niet worden beschouwd als "rechtstreekse algemene verkiezingen": de kandidaat met de meeste stemmen wordt niet noodzakelijk verkozen. Om tot president gekozen te worden moet een kandidaat ten minste 270 kiesmannen achter zich krijgen. Elke staat heeft een aantal kiesmannen dat overeenkomt met het aantal vertegenwoordigers in het Congres. De zogenaamde "swing states" zijn vaak de staten die het verschil maken, de staten waar de verkiezingen er echt om spannen.



Met minder dan 4 weken te gaan tot de stembusgang maken meerdere mediakanalen de balans op van de situatie voor Donald Trump en Kamala Harris in deze 7 staten.



Uit de meest beschikbare gegevens liggen de twee kandidaten in deze staten nek aan nek. Terwijl Donald Trump tot eind juli in de meeste swing states aan de leiding ging, heeft de komst van Kamala Harris in de presidentsrace de kaarten opnieuw geschud. De Democratische kandidate ligt in de peilingen voor op haar tegenstander in Pennsylvania, Nevada, Michigan en Wisconsin. In Arizona, North Carolina en Georgia laten de peilingen een echte strijd zien tussen de twee kandidaten.



In dit stadium, met een kloof van slechts twee punten tussen Trump en Harris, zijn de resultaten onmogelijk te voorspellen. Een handvol stemmen zou kunnen beslissen wie de volgende bewoner van het Witte Huis wordt.



(Fausto with Manon Pierre/Source: Le Parisien, BFMTV/Picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren