Tagtik

Xi Jinping wil Taiwan nog steeds annexeren

In een toespraak ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China herhaalde Xi Jinping zijn voornemen om China te herenigen met Taiwan.

In zijn toespraak voor 3000 leden van de Chinese Communistische Partij schetste de leider zijn visie voor de natie, waarbij hij waarschuwde dat de toekomst niet altijd rooskleurig zal zijn.

De president, die sinds 2012 aan de macht is, maakte van de gelegenheid gebruik om opnieuw te bevestigen dat hij Taiwan wil annexeren, waarbij hij beweerde dat het eiland een provincie is die rechtmatig aan China toebehoort.

“Taiwan is het heilige grondgebied van China en de mensen aan beide zijden van de Straat van Taiwan zijn met elkaar verbonden door bloed - bloed is dikker dan water”, verklaarde hij en voegde eraan toe: ”Niemand kan het wiel van de geschiedenis stoppen.”

Peking heeft de mogelijkheid om zijn buurland met geweld terug te nemen nooit uitgesloten en heeft zich vijandig opgesteld tegenover Taiwanese separatisten, vooral tegenover de huidige leiders.

Als reactie op de dreigementen van China heeft Taiwan zijn verdediging versterkt tegen mogelijke lucht- of zeeoffensieven. De eilandnatie vertrouwt ook op de steun van de Verenigde Staten, zijn belangrijkste wapenleverancier.

(SR and QG for Tagtik/Source: The Guardian/Picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren