Tagtik

1 op 5 ziekenhuisopnames met Covid-19 kennen dodelijke afloop

Patiënten die tijdens de eerste coronagolf in het ziekenhuis werden opgenomen, hadden maar liefst 21 procent kans om te sterven. Dat blijkt uit een studie van Sciensano 'Ziekenhuissurveillance Covid-19'.

De eerste golf loopt officieel van 15 maart tot en met 14 juni. Patiënten die op de intensieve zorg verbleven, hadden zelfs 40 procent kans om te sterven. Bruno Catry, diensthoofd Infectieziekten bij Sciensano, bevestigt het hoge sterftecijfer maar waarschuwt om dit niet door te trekken naar de tweede golf. "We kunnen de eerste golf niet vergelijken met de tweede. De bescherming van het zorgpersoneel is nu veel beter, er is bijvoorbeeld overal mondmaskerplicht. Daarnaast is ook de behandeling van Covid-patiënten veel verbeterd", klinkt het. Tijdens de eerste golf werden relatief veel verzwakte mensen, zoals ouderen getroffen door het virus. 

Maar liefst 89,7 procent van de sterfgevallen waren 65-plussers. "Leeftijd is de grootste risicofactor voor overlijden in het ziekenhuis, gevolgd door de volgende risicofactoren geïdentificeerd in de gegevens van de klinische surveillance: van het mannelijke geslacht zijn, het hebben van een hart- en vaatziekte, diabetes, een chronische nier-, lever- of longaandoening, neurologische of cognitieve stoornissen of kanker", staat in het rapport. (Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano)

Ook dit kan u interesseren