Tagtik

"Afdelingen intensieve zorg zo goed als vol"

Afgelopen weekend waren 1.902 van de 2.000 bedden op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen bezet, zo meldt De Morgen. Meer dan 700 bedden daarvan waren ingenomen door coronapatiënten. De verstrenging van de maatregelen kwam dus niets te vroeg.

In deze derde golf belanden coronapatiënten die gehospitaliseerd worden, sneller op een afdeling intensieve zorg. In het UZ Gent is bijna de helft van de bedden op intensieve zorg ingenomen door coronapatiënten, in de kliniek Sint-Jan in Brussel meer dan de helft, in het UZ Leuven ligt dat aandeel op een vijfde van de patiënten.

"De bezetting door zowel covid- als niet-covidpatiënten is nog nooit zo hoog geweest", zegt intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven. "Ook als er bij ons in de buurt een ramp gebeurt, of neem nu een kettingbotsing, dan wordt het echt moeilijk."

Als de ziekenhuizen moeten schakelen naar fase 2a, wordt 60 procent van de IC-bedden voorbehouden voor coronapatiënten en blijft 40 procent voorzien voor andere patiënten. Een aantal chirurgische ingrepen moet dan worden uitgesteld.

Ook als er IC-bedden op andere afdelingen worden gecreëerd, zijn de problemen daarmee niet opgelost: "Die afdelingen hebben geen personeel dat specifiek opgeleid is voor intensieve. Zowel in ons land als elders is al gebleken dat de sterfte dan hoger ligt", aldus Meyfroidt nog.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren