Tagtik

"Als dit niet lukt, rest alleen tweede lockdown"

De strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus waartoe de Nationale Veiligheidsraad maandag besliste, zullen volgens virologen over twee weken hun vruchten moeten afwerpen. Tot die tijd zullen we geconfronteerd blijven met een stijgend aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens.

Voor viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zijn de verstrengde maatregelen "onze enige hoop": "Deze maatregelen kunnen even efficiënt zijn, maar dan zullen we ze wel moeten naleven: niet één, maar alle maatregelen samen zullen het virus tegenhouden", zo klinkt het bij Het Nieuwsblad.

Viroloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) verklaart dat de curves na vier weken moeten dalen, maar daar is wel een voorwaarde aan verbonden: "Als we alles goed opvolgen." En dan nog zal het na die periode van vier weken niet voorbij zijn: "Nee, maar dan zal het virus goed beginnen te zakken. En dan hoop ik dat we niet stoppen op tachtig besmettingen per dag, maar op nul tot twintig besmettingen per dag."

Pas dan kan weer over een versoepeling worden gesproken, maar de sociale bubbel met 15 wisselende contacten per week, zoals tot nu mogelijk was, zal er niet meer komen, hoopt Van Damme: "Toen hebben we het virus een vrijkaart gegeven."

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren