Tagtik

België stopt niet met vaccineren met AstraZeneca

Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca voor de komende twee weken. Er werden bij verschillende mensen immers bloedklonters vastgesteld nadat ze een prikje kregen. In België gaat het vaccineren met de vaccins van deze producent voorlopig gewoon door.

Een oorzakelijk verband is nog niet vastgesteld. Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) is wel een onderzoek gestart.

In Oostenrijk werd ook al een bepaald lot van het vaccin van AstraZeneca ingetrokken nadat vier patiënten te maken kregen met gevaarlijke bloedstollingen. Een verpleegster overleed er nadat ze ingeënt was, maar een oorzakelijk verband is ook hier niet bewezen.

In België gaat het vaccineren met vaccins met AstraZeneca wel nog gewoon door. Een woordvoerder van de taskforce vaccinatie liet wel weten dat de taskforce, samen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de problemen die in Denemarken zijn opgedoken, op de voet volgt.

Dirk Ramaekers, hoofd van de vaccinatietaskforce, laat aan enkele kranten weten dat wie ingeënt wordt met het vaccin van AstraZeneca zich geen zorgen moet maken: de problemen in Denemarken zou beperkt zijn tot een bepaald lot van 1 miljoen vaccins. Er wordt nu onderzocht of dat lot ook in België werd geleverd.

Volgens het EMA zou dat lot geleverd zijn aan Denemarken, Oostenrijk, Estland, Letland, Litouwen en Luxemburg, die al gestopt zijn met de distributie van dit lot, maar ook aan Bulgarije, Cyprus, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Ierland, Malta, Nederland, Polen, Spanje en Zweden.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard, HLN, VRT NWS/Picture: Belga)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren