Tagtik

Gezondheidsraad: "Verplicht mondmaskers in winkels"

Bij de laatste Nationale Veiligheidsraad werd "sterk aanbevolen" om in winkels het dragen van een mondmasker te verplichten, nadat de GEES, de expertengroep die de exitstrategie bepaalt, niet tot eensgezindheid kwam over dit onderwerp. De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, komt nu met een aanbeveling om het dragen van mondmaskers in winkels toch te verplichten.

"Het virus kan niet alleen worden verspreid door direct contact en druppeltjes, maar ook door microdruppeltjes die veel kleiner zijn en tot drie uur in de lucht blijven hangen", zo verklaarde Nicolas Van Larebeke, wetenschappelijk expert van de Hoge Gezondheidsraad, donderdag in 'De ochtend' op Radio 1. "In een gesloten ruimte kunnen die druppeltjes zich eventueel in de lucht opstapelen. Dat kan dus een risico op infectie met zich meebrengen."

De Hoge Gezondheidsraad komt nu met deze aanbeveling omdat de raad de kans op een tweede golf ziet toenemen: "We stellen vast dat een deel van de bevolking zich zo gedraagt dat het risico op een tweede golf toeneemt", aldus Van Larebeke nog.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde eerder deze week dat een verspreiding van het virus via de lucht niet uit te sluiten is.

(Fausto by Tagtik/Source: Radio 1, VRT NWS, De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren