Tagtik

'Goede weer is trouwe bondgenoot in strijd met coronavirus'

Woensdag kan het kwik lokaal tot wel 24 graden celsius klimmen en ook donderdag blijft het vooral in het noordoosten van ons land warm. Deze hoge temperaturen hebben een gunstig effect op de verspreiding van het coronavirus. "We kunnen nu makkelijker buiten leven en afspreken, en daar is het altijd veiliger dan binnen, aldus viroloog Steven Van Gucht.

Van Gucht verklaart hoe dat komt: "Het grote verschil is namelijk dat fijne druppels of aerosolen buiten nauwelijks kans maken om iemand te besmetten, omdat ze heel snel vervliegen in de buitenlucht. Let op: we kunnen ook buiten nog wel degelijk iemand besmetten, op korte afstand of door direct fysiek contact."

Omdat het warmer is, zetten we ramen en deuren nu vlugger open en dat helpt om de lucht te verversen. "Dat zal ook de scholen na de paasvakantie toelaten om de lucht in de klassen makkelijker te verversen", aldus Van Gucht. "Bovendien zal meer zonlicht ervoor zorgen dat het virus sneller gedood wordt: meer UV-licht breekt het virus op oppervlakken af. In de winter en bij donkere omstandigheden kan het virus daar makkelijk meerdere dagen overleven, in direct zonlicht maar enkele minuten."

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren