Tagtik

Hersendode man wordt wakker wanneer dokters organen oogsten

Een ongezien medisch mirakel bereikt ons uit de Amerikaanse staat Kentucky. Een Amerikaanse man die hersendood verklaard was na een hartstilstand, werd er wakker op het moment dat chirurgen zijn organen aan het oogsten waren.

Dit ongelofelijke voorval gebeurde in oktober 2021. De 36-jarige Thomas ‘TJ’ Hoover II werd er hersendood verklaard nadat hij met een hartstilstand was binnengebracht na een overdosis drugs. De dokters zagen geen hersenactiviteit meer op de scans, dus haalden ze hem van de beademingstoestellen. 

Volgens het ziekenhuispersoneel had Hoover de toestemming gegeven om na zijn overlijden zijn organen te doneren. En dus begonnen de chirurgen te testen welke organen nog geschikt waren voor donatie. Maar Thomas opende verschillende malen zijn ogen. Dokters dachten in eerste instantie dat het om reflexen ging, maar er bleek meer aan de hand. De man kwam immers opnieuw tot leven. Hij begon te spartelen en zichtbaar te huilen op de operatietafel.  

Zijn zus kreeg vervolgens instructies om haar broer mee naar huis te nemen en het hem naar zijn zin te maken omdat hij waarschijnlijk niet lang meer zou leven. Maar we zijn intussen drie jaar later en Hoover stelt het volgens zijn familie al bij al vrij goed. “Hij heeft soms problemen met zijn geheugen en hij kan niet zo goed stappen of praten, maar hij leeft”, zegt zijn zus, die de legale voogd is geworden van haar broer.

(FVDV for Tagtik/Source: The Guardian/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren