Tagtik

'Moord op Zweedse premier opgelost dankzij AI'

Op 28 februari 1986 werd de toenmalige Zweedse premier Olof Palme na een bezoek aan de bioscoop met zijn echtgenote doodgeschoten op straat in Stockholm. Een dader kon nooit met 100% zekerheid aan de laffe moord (hij werd in de rug neergeschoten) gekoppeld worden, maar er deden uiteraard wel heel wat theorieën de ronde. Maar sluitende bewijzen ontbraken telkens. Nu lijkt er echter, goed 38 jaar later, een doorbraak te zijn gekomen in deze moordzaak dankzij het gebruik van artificiële intelligentie.

De Zweedse documentairemaker Jon Jordas komt nu ondersteund door AI met een nieuwe verdachte op de proppen. Op basis van een foto gemaakt via artificiële intelligentie komt namelijk Christer Pettersson opnieuw in beeld als hoofdverdachte. Deze man werd initieel gezien als mogelijke verdachte, maar werd algauw van het lijstje geschrapt. Door het gebruik van AI wordt hij nu aangewezen als de enige echte dader van de moord op de Zweedse eerste minister in 1986.

Hoofdverdachte is niet meer
De gepassioneerde documentairemaker liet op eigen kosten de nieuwe fotocompositie maken op basis van getuigenverklaringen van toen en foto’s die in het dossier zitten. Er waren destijds meer dan twintig getuigen van de moord en op basis van al deze verklaringen, liet hij AI een robotfoto maken. En die lijkt verdacht veel op Christer Pettersson.

Heropening dossier?
Pettersson werd tussen 1995 en 1998 in totaal vijf keer verhoord door Zweedse speurders, maar stapte in 2008 uit het leven toen de politie bij hem aanbelde met een huiszoekingsbevel. De politie heeft Pettersson na zijn zelfdoding geschrapt als mogelijke verdachte. Maar dat blijkt nu dus mogelijks onterecht. De man woonde toendertijd in de buurt waar de moord werd gepleegd en had eveneens een wapenvergunning voor een .357 Magnum, zoals de revolver waarmee Palme werd gedood.

Onderzoeksjournalist Jordas heeft zijn theorieën intussen vastgelegd in 'Het laatste boek over de moord op Olof Palme'. Maar het onderzoek wordt voorlopig niet opnieuw geopend, zo luidt het in een officieel bericht van het Openbaar Ministerie. 

(FVDV for Tagtik/Source: Het laatste boek over de moord op Olof Palme - Dailymail/llustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren