Tagtik

"Onbegrijpelijk dat Denen stoppen met vaccineren"

Voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is er geen enkele reden om te stoppen met vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft hij donderdagavond gezegd in 'Het Journaal' op één.

Volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap wegen de voordelen om te vaccineren met het vaccin van AstraZeneca nog altijd zwaarder door dan de risico's. Minister Vandenbroucke ziet ook geen reden om de vaccinatiestrategie in België aan te passen.

"Wat de Denen doen, is moeilijk te begrijpen", zo vertelde de minister. "Jammer genoeg sterven regelmatig mensen van bloedklonters. Het is niet zo dat mensen die gevaccineerd zijn met het vaccin van AstraZeneca meer last hebben van bloedstollingsproblemen."

Minister Vandenbroucke legde het uit met een voorbeeld: "Stel dat ik aan 100.000 mensen een glas spa geef 's avonds, en 's morgens staan er 1.000 op met hoofdpijn, moeten we dan besluiten dat dan door het glas spa is? Ook als er altijd 1.000 mensen opstaan met hoofdpijn?"

Volgens de minister had Denemarken beter eerst overlegd met Europa alvorens het besluit te nemen het vaccineren voorlopig op te schorten: "Het EMA geeft Denemarken eigenlijk een vriendelijke tik op de vingers. Er blijkt absoluut niet dat er een probleem is met bloedstolling."

(Fausto by Tagtik/Source: één, VRT NWS/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren