Tagtik

"Patiënten gaan sneller achteruit en zijn jonger"

De felle stijging van het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames van de voorbije dagen baart de experten heel veel zorgen.

Het aantal coronapatiënten op een afdeling intensieve zorgen ligt ook voor het eerst sinds december boven 500. Vooral de sterke stijging sinds half februari is opmerkelijk. Bovendien is de stijging niet in verhouding tot de stijging van het aantal besmettingen en hospitalisaties.

"De Britse variant is sowieso dominant geworden", zo luidt de analyse van Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven, in 'De Ochtend' op Radio 1. "Die is besmettelijker, maar we hebben geen aanwijzingen dat die de mensen zieker maakt. De Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant zijn nu nog niet zo frequent dat die heel die stijging kunnen verklaren."

Longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent) ziet ook een evolutie in de patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis: "De varianten gedragen zich anders, zeker op vlak van besmettelijkheid", zo zegt ze op de radio. "Maar we hebben nu ook de indruk dat patiënten sneller achteruit gaan als ze worden opgenomen. Ze zijn ook opvallend jonger."

(Fausto by Tagtik/Source: Radio 1, VRT NWS/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren