Tagtik

Problemen voor Oekraïne: bevolking slinkt dramatisch

Oekraïne heeft na meer dan twee jaar conflict met Rusland een aanzienlijke ontvolking gezien, waarbij meer dan 10 miljoen inwoners verloren zijn gegaan.


Door de massale uittocht van mensen en de vele slachtoffers op het slagveld heeft het land, dat volgens gegevens uit 2022 38 miljoen inwoners telde, bijna een kwart van zijn bevolking verloren.


De VN meldt ook dat de huidige situatie in het land heeft geleid tot een daling van de geboortecijfers.


"Over het geheel genomen zien we dat de bevolking van Oekraïne met meer dan 10 miljoen mensen is afgenomen sinds het begin van de oorlog," zei Florence Bauer, regionaal directeur van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), tijdens een persbriefing in Genève, Zwitserland.


Florence Bauer legde uit dat het land al voor de Russische invasie in februari 2022 te kampen had met demografische problemen.


"Het land had een van de laagste geboortecijfers van Europa. Veel mensen waren al vertrokken om elders kansen te zoeken. De bevolking was aan het vergrijzen en de totale bevolking kromp," legde ze uit. "Met de grootschalige invasie van Rusland die in 2022 begon, is de situatie nog verslechterd."

(HL with QG - Source : Le Point / Picture: © Unsplash)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren