Tagtik

Rusland op weg naar demografische crisis

De Russische regering overweegt ernstig om de financiële steun voor pasgeborenen te verhogen nu het geboortecijfer in het land sterk daalt, aldus minister van Arbeid Anton Kotyakov.


Vanaf 2025 zullen vrouwen die bevallen van hun eerste kind 677.000 roebel (ongeveer 7.000 dollar) ontvangen, kondigde de minister aan. Voor moeders die een tweede kind krijgen, zal het bedrag stijgen tot 894.000 roebel (meer dan 9.000 dollar).


Het ministerie van Arbeid schat dat vanaf volgend jaar ongeveer een miljoen vrouwen van deze betalingen zullen profiteren. Een eerste begrotingsvoorstel is daartoe al ingediend bij het parlement.


Verschillende experts hebben echter kritiek geuit op het financiële hulpprogramma voor moeders: zij vinden dat de geboden bedragen ontoereikend zijn en vrouwen waarschijnlijk niet zullen aanmoedigen om meer kinderen te krijgen.

Het programma zou oorspronkelijk in 2026 aflopen, maar Vladimir Poetin heeft het verlengd tot 2030, het jaar van de volgende presidentsverkiezingen in Rusland.

(PP with QG/Source: Moscow Times / Picture: © Unsplash)

Ook dit kan u interesseren