Tagtik

Wie nu nog besmet raakt, heeft ander profiel

Het coronavirus maakt nog altijd gemiddeld zo'n 86 mensen per dag besmet en volgens onderzoekers van de UHasselt en UAntwerpen ligt het werkelijke aantal besmettingen wellicht drie keer hoger.

Het profiel van de personen die nu besmet worden, verschilt van het profiel van de personen die enkele maanden of weken terug het covid-19-virus opliepen.

Waar in het begin van de pandemie vooral mensen uit woonzorgcentra besmet raakten, is het aantal besmettingen daar nu bijna helemaal weggevallen: in Vlaamse woonzorgcentra zijn sinds 1 juli nog 7 besmettingen gerapporteerd.

De helft van de besmettingen vallen nu te noteren bij mensen onder de 40 jaar, vooral in de leeftijdscategorie tussen 20 en 29 jaar. Omdat wie jong is het virus kan dragen zonder echt ziek te worden, heeft dit weinig of geen invloed op de ziekenhuisopnames die wel blijven dalen.

In de voorbije week raakten ook iets meer vrouwen (53%) dan mannen besmet en recent stijgt ook het aantal besmettingen bij Brusselaars: met drie keer minder inwoners dan Wallonië heeft Brussel wel evenveel besmettingen dan Wallonië.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren