Tagtik

"Afschuwelijke sabotage": voorbode van Spelen vol gevaar en angst?

Vrijdag gaan de Olympische Spelen in Parijs van start en net vrijdagochtend krijgt Frankrijk te maken met sabotage op het TGV-spoorwegennet. Zo'n 800.000 mensen voelen de gevolgen van een gecoördineerde aanval met brandstichtingen.

De Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra sprak van een "afschuwelijke sabotage" die volgens haar vermoedelijk verband houdt met de openingsceremonie van vrijdag, op de Seine in Parijs.

"Wat gebeurd is, zal niet het eerste of het laatste van de moeilijkheden zijn die we zullen tegenkomen. Dit soort kwaadaardige, gecoördineerde actie is waarschijnlijk een sabotagedaad. Wat nog moet worden vastgesteld is de precieze intentie," aldus de minister tegen de pers. 

"We laten ons niet destabiliseren: we hadden al deze scenario's voorzien. Al deze crisisscenario's zijn doordacht. We zijn klaar  om met crises om te gaan. Ze gaan het feest niet bederven."

De Franse inlichtingendiensten zijn ondertussen op zoek gegaan naar de daders van de brandstichtingen. Zeker op vijf plekken werd brand gesticht, met de ontregeling van het Franse netwerk van hogesnelheidstreinen tot gevolg.

Niet alleen de Spelen starten op deze manier met veel hinder, ook veel Franse en buitenlandse toeristen die met de trein zouden reizen, zien hun vertrekplannen in het water vallen. Pas vanaf maandag zouden de treinen in Frankrijk opnieuw normaal rijden.

De brandstichtingen van donderdag en vrijdag wijzen op de veiligheidsrisico's waarmee Parijs de  komende weken te maken kan krijgen. Voor Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, zal de sabotage geen gevolgen hebben voor de openingsceremonie van vrijdagavond.

(Fausto by Tagtik/Source: BFMTV, Reuters/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren