Tagtik

Belgische rechtbank vervolgt sluipschutter in Gaza

Het Israëlische leger maakt gebruik van de diensten van een elitekorps dat bekend staat als de “Ghost Unit - Refaim”. Het bestaat uit sluipschutters, waaronder Europeanen en Amerikanen. Een Belg onder hen is alvast op de gerechtelijke radar terechtgekomen.

Aan de pers is bevestigd dat er een klacht wegens oorlogsmisdaden is ingediend tegen een Brusselaar die in het Israëlische leger werkt. Deze Belg, die ook de Israëlische nationaliteit heeft, is scherpschutter voor een eenheid die “Refaim” heet. Hij opereert in Gaza. Volgens getuigenissen verzameld door de Palestijnse journalist Younis Tirawi, waaronder die van een Amerikaanse officier in de “Ghost Unit - Refaim”, doodde deze Belgisch-Israëlische, net als zijn strijdmakkers, ongewapende burgers en schoot hij op ziekenhuizen. De Morgen berichtte over het onderzoek. Op basis van de verzamelde informatie diende de Belgisch-Palestijnse Vereniging een klacht in in Brussel. De klacht werd ontvankelijk verklaard door het Federaal Parket “na een eerste onderzoek van de elementen in haar bezit”, inclusief video's.

Burgers als doelwit
Deze sluipschuttereenheid zou de opdracht hebben gekregen om elke man in de gevechtsleeftijd ter plekke neer te schieten. En op iedereen die lichamen nadert die geraakt zijn door legerkogels, inclusief burgers. Deze groep, die actief is in Gaza, zou uit ongeveer twintig man bestaan, waaronder drie Amerikanen, twee Fransen, een Duitser, een Italiaan en een Belg. Sommigen, zoals de Belg, hebben waarschijnlijk een dubbele Israëlische nationaliteit. In België zegt het federaal parket dat dit de enige zaak is die op Belgische bodem is geopend voor dit soort zaken in de bezette Palestijnse gebieden. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of de schutter zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, boven zijn plicht als soldaat. Hoewel de persoon in kwestie in 2022 het land verliet, is België verplicht om schendingen van het internationaal humanitair recht en oorlogsmisdaden te vervolgen.

(FVDV and Olivier Duquesne for Tagtik/Sources: Le Soir - 7sur7.be - RTBF/Picture: Picture alliance / Anadolu | Mostafa Alkharouf)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren