Tagtik

De gevechten aan het Oekraïense front zijn heviger en bitterder dan ooit

Het Russische grensoverschrijdende offensief in de regio Kharkiv in het noorden van Oekraïne is bedoeld om de Oekraïense troepen uiteen te drijven en andere fronten te verwaarlozen. Dat zei de Oekraïense president Volodymir Zelensky in zijn toespraak tot de natie.

"Het idee achter deze aanvallen in de regio Kharkiv is om onze troepen uiteen te drijven, lam te leggen en het moreel van de Oekraïners te ondermijnen", zei Zelensky, die waarschuwde dat de situatie in de oostelijke Donetsk regio, waar Rusland tot vrijdag zijn grootste inspanningen concentreerde, "niet minder intens" is dan in Kharkiv.

Het Oekraïense staatshoofd maakte melding van "intense defensieve gevechten in grote delen" van het grensgebied van Oekraïne met Rusland in de regio Kharkiv (noordoosten). "Er zijn dorpen die van grijze zones naar gevechtszones zijn gegaan en de bezetters proberen in sommige daarvan posities in te nemen of ze gewoon te gebruiken om verder op te rukken", voegde de heer Zelenski eraan toe.

Oekraïense media en onofficiële bronnen zoals de Oekraïense oorlogsanalysegroep DeepState hebben gemeld dat Rusland verschillende plaatsen in beslag heeft genomen in twee gebieden die tientallen kilometers van elkaar verwijderd liggen in het deel van de regio Kharkiv dat grenst aan Rusland.

De Oekraïense generale staf erkende de "tactische" vooruitgang van Rusland langs de grens. Alleen al voor de aanval op Vovchansk zette Rusland "tot vijf bataljons" in, aldus de Oekraïense generale staf, die het hoge aantal slachtoffers opmerkte dat het Russische leger tijdens deze acties leed.

(SR and FM for Tagtik/Picture: Julia Rekamie for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren