Tagtik

"Europa moet overschakelen naar een oorlogseconomie"

Volgende week presenteert Thierry Breton, de EU-commissaris voor de interne markt, de eerste strategie voor de uitbouw van een sterke Europese defensie-industrie. 

"We moeten van paradigma veranderen en overschakelen naar een oorlogseconomie", zo sprak Breton woensdag. "Met onze steun moet de Europese defensie-industrie meer risico’s nemen. Daarover gaat deze nieuwe strategie. We zijn erin geslaagd om onze industriële basis voor de productie van munitie op te voeren tot 1 miljoen granaten per jaar. In 2025 zal dat 2 miljoen zijn." 

Volgens Breton moet meer worden geïnvesteerd in "alle militaire uitrusting die we nodig hebben voor onze veiligheid." Hij denkt daarbij aan een bedrag van 100 miljard euro.

Ook volgens Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, moet Europa zich beter voorbereiden op een oorlogsdreiging die volgens haar niet imminent is, maar ook niet onbestaande is. Zij pleitte voor het Europees Parlement dan ook voor meer investeringen in defensie: "We moeten meer geld uitgeven, het beter uitgeven én Europees uit­geven."

(HL/Source: Guardian, De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren