Tagtik

Europa wordt steeds bozer, maar: "Poetin moet demonstratie van kernexplosie geven"

Dmitri Soeslov is een hoogstaand lid van de Raad voor Buitenlands en Defensiebeleid, een denktank in Moskou. Hij is een Russische politicoloog die hoog aangeschreven staat bij het Kremlin. En deze man heeft een opmerkelijk voorstel voor de Russische president.

De Russische president Vladimir Poetin dreigde eerder deze week met “zware gevolgen” indien er westerse wapens tegen Rusland worden gebruikt. Oekraïne wil immers de wapens die het van westerse bondgenoten heeft gekregen inzetten tegen militaire doelwitten op Russisch grondgebied. Frankrijk en Duitsland steunen dat idee. 

Nu heeft ook Kremlin-politicoloog Dmitri Soeslov zich uitgesproken over de kwestie, en die nam echt geen blad voor de mond.

'Politiek effect van nucleaire wolk'
Concreet wil Soeslov zelfs dat Rusland een kernbom test om het Westen te intimideren en ervoor te zorgen dat het Oekraïne verbiedt westerse wapens tegen Rusland te gebruiken. "Om onze tegenstanders ervan te overtuigen dat de intenties van Rusland ernstig zijn en dat Moskou bereid is om de oorlog te doen escaleren, zou het de moeite waard zijn een kernexplosie ter demonstratie te overwegen", schrijft Soeslov in het Oostenrijkse zakentijdschrift Profil.

"Het politieke en psychologische effect van een nucleaire wolk, die live te zien zal zijn op televisiezenders over de hele wereld, zal de westerse politici hopelijk doen beseffen hoe bang ze zijn voor een kernoorlog", gaat de politicoloog verder.

De Russische strijdkrachten zijn vorige week dan wel begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens in de buurt van de grens met Oekraïne, maar het Kremlin heeft officieel nog niet gereageerd op het opmerkelijke voorstel van Soeslov.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren