Tagtik

Groot veiligheidsprobleem in door Rusland bezette kerncentrale

"De situatie in de kerncentrale van Zaporizja is instabiel en de 7 pijlers van nucleaire veiligheid van de IAEA zijn geheel of gedeeltelijk geschonden", zo luidt de schokkende vaststelling van Rafael Grossi, directeur van de IAEA.

De Zaporizja centrale is de grootste in Europa. Ze staat nu onder controle van de Russische bezetters.

“Aanvallen en frequente onderbrekingen van elektriciteitsleidingen buiten de centrale als gevolg van vijandelijkheden creëren een ernstige situatie, die ik op 25 april tijdens mijn zevende briefing heb beschreven aan de VN-Veiligheidsraad”, zei de heer Grossi.

Grossi wees er ook op dat vertegenwoordigers van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie geen toegang kregen tot de gebieden die cruciaal zijn voor de nucleaire veiligheid in de kerncentrale van Zaporizja.

Sinds april staan de 6 reactoren in de koude stilstand. Deze maatregel wordt al enige tijd aanbevolen door het agentschap, omdat het de algemene veiligheid van de faciliteit verbetert. “De IAEA-missie heeft geen toegang tot bepaalde locaties die belangrijk zijn voor de nucleaire veiligheid en de fysieke beveiliging van de Zaporizhzhia centrale”, zei de directeur-generaal van de IAEA.

Hij merkte nogmaals op dat kwesties met betrekking tot personeel, regelmatige inspecties en onderhoud, en noodactiviteiten op de locatie complex blijven en risico's opleveren voor de nucleaire veiligheid en beveiliging van de centrale.

(SR and FM for Tagtik/Photo: Romain Chollet via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren