Tagtik

Het debat woedt verder: rood of groen licht om Rusland te bombarderen?

Europese leiders die in Praag bijeen waren gekomen, hebben zojuist de verantwoordelijkheid genomen om Oekraïne te bewapenen tegen de Russische agressie.

Dit terwijl het debat over het al dan niet bombarderen van Russisch grondgebied met Navo-wapens volop woedt. De Russische gruwel en moodzucht inspireren alvast sommige Europese landen om hun steun voor de oorlogsinspanningen van Oekraïne aanzienlijk op te voeren.

Vermijden dat Rusland wint
Een miljoen drones, F-16 gevechtsvliegtuigen in de zomer, de eerste levering van infanteriegranaten in juni, nieuwe luchtverdedigingssystemen - allemaal bedoeld om te voorkomen dat Rusland Oekraïne verslaat op het slagveld - dat zijn de doelstellingen die verschillende Westerse leiders dinsdag in Praag zijn overeengekomen.

Deze Europese leiders zijn gevoelig voor de oproep van de Poolse president Andrzej Duda aan het Westen om verantwoordelijkheid te nemen voor de bewapening van Oekraïne, terwijl een mogelijke nederlaag van het binnengevallen land een bedreiging zou vormen voor de NAVO.

De heer Duda voorspelde een groot offensief door Rusland, waarvan de economie op voet van oorlog werkt, in het licht van het gebrek aan munitie in Oekraïne, en drong er bij het Westen op aan om de verantwoordelijkheid te nemen voor het behartigen van de belangen van Kiev.

"De verantwoordelijkheid voor het versterken van de bevoorradings- en defensiecapaciteiten van Oekraïne ligt bij het Westen", zei hij. Naast de heer Duda namen de regeringsleiders van Oekraïne (Denís Shmihal), Denemarken (Mette Frederiksen), Nederland (Mark Rutte) en Letland (Evika Silima), evenals James O'Brien, de Amerikaanse staatssecretaris voor Europese en Euraziatische zaken, deel aan de bijeenkomst, die was bijeengeroepen door de Tsjechische premier Petr Fiala.

(SR and FM for Tagtik/Photo: Jeff Cooper via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren