Zo voorkom je inbraken langs de achterzijde van jouw woning
Hopelijk behoor jij tot de gelukkigen bij wie nog niet ingebroken werd. Wist je trouwens dat 70% tot 80% van de inbrekers gelegenheidsdaders zijn? Ze gaan meestal op pad met een breekijzer of schroevendraaier. Hun favoriete inbraakmoment is aan het eind van de middag en het begin van de avond; daarom zijn de wintermaanden zo gunstig voor hen.
Inbrekers kiezen vaak de achterkant van het huis. Dit is vooral omdat de inbreker niet gezien wil worden. Daar is doorgaans minder (straat)verlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hen moeilijker maken om in de tuin te geraken. Het vertragen van een inbraak is vaak al voldoende om de daders te doen afzien van hun intentie om in te breken.
Volgende tips kunnen inbraken voorkomen:
-Een buitenlamp met bewegingssensor schrikt inbrekers af en attendeert je buren en voorbijgangers erop dat er iemand bij je aan de deur is. Zorg ook voor verlichting aan de achterzijde van de woning.
-Inbrekers hebben verschillende manieren om een deur open te krijgen: met een ijzerdraad of stuk plastic. Trek de deur niet alleen toe maar draai hem ook op slot. Maak hier een gewoonte van. Zorg ook voor inbraakwerende sloten; vraag hierover advies. Extra vergrendeling aan de binnenzijde van de deuren helpt.
-Denk ook aan stevig hang- en sluitwerk bij de ramen.
-Laat ook geen kliko’s (minicontainer; een kunststof vuilnisbak op 2 wielen waarin huishoudelijk of gft afval wordt verzameld), ladders of ander tuinmeubilair buiten staan. Deze maken het een inbreker makkelijk.
-Het plaatsen van rolluiken achteraan kan helpen.
-Binnenverlichting met een timer om aanwezigheid te suggereren.
-Sociale controle en een goede verhouding met de buren is ook erg belangrijk.
-Bij langdurige afwezigheid kan men politietoezicht vragen.
Met deze tips kan je al een en ander doen om een inbraak te voorkomen, maar je huis wordt natuurlijk nog veiliger met een alarm in huis en/of camerabewaking.
(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)