Zo start je zorgeloos tijdens deze winterprik
De temperaturen flirten de komende dagen met het vriespunt en her en der is er kans op sneeuw. Dit kan zowel voor problemen in het verkeer als bij het starten van de wagen zorgen.
Deze winterprik kan dus meteen voor start- en batterijproblemen zorgen. Om probleemloos te kunnen starten, heeft een wagen een batterij nodig die voor minstens 75 procent is opgeladen. De vrieskou zorgt ervoor dat de batterij slechts twee derde van de capaciteit kan benutten.
Zo kan je batterijproblemen vermijden
1. Laat je batterij nakijken
Een batterij heeft een gemiddelde levensduur van 6 jaar (afhankelijk van het gebruik en het type). Als je merkt dat starten moeilijker gaat, laat je de batterij best nakijken en indien nodig vervangen. Een professional kan de capaciteit van je batterij eenvoudig meten. Een onderhoud vlak voor de winter kan batterijproblemen voorkomen.
2. Koop een druppellader
Als je de wagen niet vaak gebruikt en enkel korte ritten maakt, kun je de aankoop van een druppellader overwegen. Een druppellader laadt een accu voortdurend bij. Zo voorkom je dat de batterij leegloopt en daardoor beschadigd wordt.
3. Parkeer je auto indien mogelijk binnen
Binnen staat je wagen warmer en heeft de batterij dus minder last van de koude. Toch laten heel wat mensen de auto buiten overnachten. Heb je een garage, maak dan plaats, zodat je je auto kunt stallen.
4. Schakel stroomverbruikers zoveel mogelijk uit
Je kan de batterij overbelasten door langdurig energievretende hulpmiddelen te gebruiken zoals de airco, GPS, achterruitverwarming, … Schakel ze uit zodra je ze niet meer nodig hebt.
VAB-tips om goed gestart te geraken
1. Start je auto wijs
Activeer de batterij door de koplampen even aan te steken maar schakel verder zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, mistlichten, achterruitontdooiing…).
2. Druk de koppeling in
Druk het koppelingspedaal in tijdens het starten, hierdoor ondervindt de starter het minste weerstand.
3. Vermijd startkabels
Niet alle elektronica in de auto is opgewassen tegen de plotse stroomstoot die startkabels uitlokken. Bovendien kun je bij foutief gebruik van de startkabels extra schade toebrengen aan de elektronica in je auto. Wil je toch je startkabels gebruiken? Ga dan niet onbezonnen te werk en volg nauwgezet de aanwijzingen in het instructieboekje van je auto. Beter is om gewoon VAB te bellen. Met een VAB-Pechbijstand heb je altijd recht op hulp bij startproblemen.
(SR for Tagtik/Source: VAB/Illustration picture: Pixabay)