Tagtik

"Het is pure horror": al 30 Oekraïense dorpen bedolven onder vuurzee

In het noordoosten van Oekraïne, in de regio Kharkiv, gaan de Russische aanvallen onverminderd door. Meer dan 30 plaatsen zijn  al omgetoverd tot een vuurzee door Russische aanvallen.

Volgens de regionale gouverneur Oleg Synegoubov zijn er al bijna 6.000 inwoners geëvacueerd. "Meer dan 30 plaatsen in de regio Kharkiv zijn getroffen door vijandelijk artillerie- en mortiervuur", schreef hij op sociale netwerken. 

Vrijdag lanceerde het Russische leger een groot offensief gericht op de steden Lyptsi en Vovchansk, die respectievelijk ongeveer 20 en 50 km ten noordoosten van Kharkiv liggen.

In een verklaring die maandag op Facebook werd gedeeld, gaf de Oekraïense generale staf toe dat "de vijand momenteel tactische successen boekt". Moskou heeft naar verluidt tot 5 bataljons ingezet om zijn aanvallen uit te voeren. Volgens het Telegramkanaal DeepState (gelinkt aan het Oekraïense leger) zijn de Russische strijdkrachten erin geslaagd om "in totaal ongeveer 100 km2 in deze twee grensgebieden te bezetten", meldt Le Temps. 

Een 74-jarige inwoner, die net geëvacueerd was uit Lyptsi, vertelde AFP (Agence France-Presse) over haar ontreddering: "Ik ben gevlucht met wat ik aanhad, vuile kleren (...). Gelukkig leven we nog. Wat daar gebeurt is zo afschuwelijk. Wat zijn die idioten aan het doen? De huizen staan in brand". 

(SR and AsD for Tagtik/Source: Le Temps - Le Soir/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren