Tagtik

Het tij keert: het Westen is klaar om Rusland met zijn eigen wapens te bombarderen

Op 2 mei verklaarde de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron in een interview met Reuters dat Oekraïne het recht had om Russisch grondgebied aan te vallen met door het Verenigd Koninkrijk geleverde wapens. 

"Oekraïne heeft dat recht. Op dezelfde manier dat Rusland Oekraïne aanvalt, is het volkomen begrijpelijk dat Oekraïne de behoefte voelt om zichzelf te verdedigen", zei hij toen. Deze verklaringen werden sterk bekritiseerd door de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, die benadrukte dat ze een hoog risico op escalatie inhielden.  

Cyrille Bret, een onderzoeker aan het Institut Jacques-Delors (in Frankrijk), wijst erop dat tot nu toe "het gebruik van wapens van westerse oorsprong tegen doelen op Russisch grondgebied werd beschouwd als vallend buiten de legitieme verdediging van Oekraïne", eraan toevoegend dat "niets in het internationaal recht verbiedt om militaire doelen aan te vallen op het grondgebied van de indringer die je in een staat van legitieme verdediging brengt". 

Vandaag de dag aarzelen de bondgenoten van Oekraïne niet langer om met dit principe te zwaaien. En hoewel de Amerikaanse president Joe Biden altijd grote bedenkingen heeft geuit over het toestaan aan Oekraïne om Amerikaanse wapens te gebruiken om Rusland aan te vallen, zijn er binnen de regering van het land gesprekken gaande om het verbod te versoepelen. "Het idee zou zijn om de Oekraïners toe te staan raket- en artillerie-lanceerinstallaties net over de Russische grens aan te vallen", meldt 20 Minutes.  

De Franse onderzoeker Cyrille Bret voegt eraan toe dat, zoals bij elk teken van Westerse steun voor Oekraïne, "de reactie van Moskou zal zijn om meer lanceerplaatsen voor raketten en drones in Oekraïne te bombarderen". Hij denkt echter dat "de escalatie vooral verbaal zal zijn".

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: 20 Minutes/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren