Tagtik

Kremlin bedreigt Frankrijk rechtstreeks: “Niemand is onschendbaar”

Het sturen van militaire instructeurs naar Oekraïne is iets waar de Franse president Emmanuel Macron het al enkele weken over heeft. 

Hoewel het initiatief geen unanieme goedkeuring krijgt binnen de Europese Unie, is het mogelijk dat Macron de oprichting van een coalitie van Europese militaire instructeurs zal aankondigen tijdens de herdenkingen van D-Day. 

Gisteren, dinsdag, reageerde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, scherp op dit plan door te verklaren dat de Russische strijdkrachten niet zouden aarzelen om elke Franse instructeur die naar Oekraïne wordt gestuurd aan te vallen, meldt het mediakanaal L'Indépendant. "Geen enkele instructeur die betrokken is bij de training van Oekraïense militairen is onschendbaar voor aanvallen", verklaarde Peskov. Hij voegde eraan toe: “Het maakt niet uit of ze Frans zijn of niet”. 

Volgens de bronnen zouden de Franse instructeurs in eerste instantie in beperkte aantallen worden gestuurd om de details van de missie ter plaatse te bepalen. De training zou verschillende modules bevatten die gewijd zijn aan het onderhoud van operationele uitrusting, het opruimen van mijnen en de technische expertise die nodig is om de vliegtuigen te gebruiken die door het Westen worden geleverd. “Parijs zou ook een Oekraïense gemotoriseerde brigade financieren, bewapenen en trainen”, voegt L'Indépendant toe. De operatie zou plaatsvinden zonder de goedkeuring van de NAVO of de EU, omdat sommige partners deelname aan een te riskant manoeuvre afwijzen. 

(SR and AsD for Tagtik/Source: L’Indépendant/Illustration: Nikita Karimov for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren