Tagtik

Maak kennis met 'Novitsjok': de signature cocktail van Poetin

Werd Russisch oppositieleider Alexei Navalny vergiftigd in de gevangenis? Dat is alvast wat zijn weduwe en haar advocaten openlijk beweren.

Volgens onafhankelijke Russische media werd de tegenstander van Vladimir Poetin vergiftigd met Novitsjok. Moskou gebruikte dit gif al in 2018 bij de voormalige Russische spion Sergei Skripal en in 2020 ook al eens al tegen Navalny.

Maar wat is novitsjok? Het gaat om een bijzonder gevaarlijke groep zenuwgassen, die in november 2019 werd toegevoegd aan de lijst van illegale stoffen van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Dit chemische wapen valt het zenuwstelsel aan, dat de spieren niet meer kan controleren. Het resultaat is krampen en soms de dood door verstikking of een hartstilstand. Slachtoffers worden vergiftigd via de huid, door inademing of door inslikken. Degenen die overleven, hebben vaak ernstige neurologische nawerkingen.

De geschiedenis van novitsjok is verbonden met Rusland. De naam betekent in de eerste plaats 'nieuw kind' in het Russisch. Dit giftige middel werd in de jaren zeventig en tachtig, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, ontworpen door Sovjetwetenschappers. Het bestaan ​​ervan werd pas begin jaren negentig onthuld door een Russische chemicus die nu in de Verenigde Staten woont, Vil Mirzayanov.

In maart 2018, na het Skripal-schandaal, zei hij tegen AFP: "Alleen de Russen ontwikkelden dit gif, zij hielden het en houden het nog steeds geheim."

(Tagtik/Picture: Cavin license under Creative Common CC BY 2.0.)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren