Tagtik

Moskou wil Europa te grazen nemen

Verschillende mensen die betrokken waren bij het voorbereiden van sabotagedaden in opdracht van de Russische speciale diensten werden een paar weken geleden in Polen gearresteerd. Dat blijkt uit een aankondiging van de Poolse premier Donald Tusk.

Deze mannen werden ervan verdacht een golf van aanslagen in heel Europa voor te bereiden zonder daarbij burgerslachtoffers te schuwen.

"We hebben op dit moment verschillende verdachten gearresteerd en beschuldigd van het uitvoeren van directe sabotagedaden in Polen op verzoek van de Russische speciale diensten. We hebben het over mishandelingen, brandstichting en pogingen tot brandstichting," zei de heer Tusk. "Dit zijn soms mensen uit de criminele wereld en omvatten ook Oekraïense, Wit-Russische en Poolse burgers", voegde hij eraan toe.

Volgens Tusk vonden de sabotages, gesteund door Russische speciale diensten, ook plaats in Litouwen, Letland en Zweden. De heer Tusk noemde als voorbeeld een poging tot brandstichting in een verffabriek in de Poolse stad Wroclaw. "De aanslag in Wroclaw, in opdracht van Rusland, is onbetwistbaar", benadrukte de premier. Hij herinnerde ook aan de brandstichting in een IKEA-opslagplaats in Litouwen.

"Dezelfde mensen die in dit land worden vastgehouden, zouden ook betrokken kunnen zijn bij sabotagepogingen, voornamelijk brandstichting, ook in Polen", legde hij uit.

De heer Tusk benadrukte dat Polen in deze kwestie optreedt in overleg met zijn buren en bondgenoten, en dat hij "tevreden" is met de effectiviteit van de veiligheidsdiensten van het land.

(SR and FM for Tagtik/Photo: National Police via Wikicommons under license Creative Common CC BY 4.0.)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren