Tagtik

"NAVO moet nu handelen om een wereldoorlog te voorkomen"

Voor kolonel Hamish de Bretton-Gordon, een NAVO-expert en militair specialist op het gebied van chemische wapens, zou de oorlog wel eens vroeger dan verwacht kunnen eindigen, en meer dan waarschijnlijk op een tragische manier.

"Het Westen kan deze dreiging niet langer negeren. We moeten nu handelen om te voorkomen dat er weer een wereldoorlog uitbreekt", zei hij tegen de Telegraph.

De recente vorderingen van Rusland op het slagveld zijn de grootste in anderhalf jaar conflict.

"De signalen uit Moskou zijn verre van bemoedigend", waarschuwt de expert, die beweert dat Rusland zijn leger kan onderhouden dankzij zijn "oorlogseconomie". En hij noemt een mogelijke datum voor het einde van het conflict, die dicht bij de Amerikaanse verkiezingen zou liggen. "Als Trump aan de macht komt, hoeft Poetin het maar vol te houden tot januari 2025".

Bretton-Gordon nodigt het Atlantisch Bondgenootschap daarom uit om het ergste scenario te overwegen. Een scenario waarin Rusland verder gaat en het Westen aanvalt. "Het is beter om Rusland in Oekraïne tegen te houden dan op NAVO-grondgebied. Poetin heeft niets gedaan om zijn doelen te verbergen, dus het Westen moet zich richten op het conflict in plaats van op klimaatverandering als we een derde wereldoorlog willen voorkomen".

(SR and FM for Tagtik/Source: The Telegraph/Photo: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren