Tagtik

Ook Nederland en België in het vizier van Poetin

Het Belgische dagblad De Tijd en de Nederlandse organisatie Follow The Money zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest. Na intensief onderzoek beweren beiden dat Russische spionage veel meer voorkomt in de Noordzee dan eerder werd gedacht.

In totaal zijn er 945 verdachte acties geregistreerd, uitgevoerd door 200 Russische civiele schepen in de buurt van kritieke infrastructuur, namelijk pijpleidingen, stroomkabels en communicatiekabels in de Noordzee.

Dankzij jarenlange spionage heeft Rusland waardevolle informatie kunnen verzamelen voor het geval het ooit zou overwegen om een van de gaspijpleidingen te saboteren of de communicatiekabels te beschadigen, af te luisteren of ermee te knoeien, meldt Le Soir.

Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van de Maritime Safety Unit van het Directoraat-Generaal Koopvaardij, zegt: "Als er zich abnormale navigatiepatronen voordoen over pijpleidingen en kabels, is dat zeker verdacht". 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Le Soir/Picture: The Presidential Press and Information Office via Wikicommons under license Creative Commons CC BY 4.0)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren