Tagtik

"Oorlog begon omdat een vent met botox dacht dat hij een keizer was"

Getuigenverslagen van Russische soldaten zijn zeldzaam. Deze woorden zijn dan ook bijzonder hard, kostbaar en aangrijpend. 

Het onafhankelijke Russische medium iStories, doorgegeven door Le Grand Continent, laat ons binnen in het hoofd van deze Russische soldaat, een anonieme getuige van een imperiale oorlog gevoerd door een Poetin zonder grenzen. Hij bracht bijna een jaar door in Oekraïne voordat hij deze "absurde" strijd ontvluchtte. Alles wijst erop dat hij "zo dicht mogelijk bij de frontlinie" was. 

Zoals veel vrijwilligers ontvluchtte de Russische soldaat, 11 maanden nadat hij naar Oekraïne was gestuurd en zijn eerste verlof kreeg, het front met de hulp van Go By The Forest, een Russische vereniging die in februari 2022 werd opgericht na de Russische invasie in Oekraïne. Hun doel is om psychologische steun en tijdelijk onderdak te bieden aan Russische strijders die, om welke reden dan ook, besluiten om het front te verlaten.  

"Ik ben in augustus 2022 bij het leger gegaan als vrijwilliger. Ik tekende een kortlopend contract voor een eerste periode van vier maanden. Uiteindelijk heb ik bijna een jaar gediend: 11 maanden oorlog, waarvan 7 in gevecht, waar de vijand dichtbij was en granaatvuur constant was", meldt de vrijwilliger. Hoewel het Ministerie van Defensie vrijwilligers contracten aanbiedt van tussen de 200.000 en 250.000 roebel per maand, worden de beloften die aan het begin zijn gedaan in werkelijkheid bij lange na niet nagekomen: laat of ontbrekend verlof, soldaten die veel langer dan verwacht aan het front blijven, vertragingen in de betaling, geen hulp voor families in geval van overlijden... 

"Ik wist dat deze oorlog begonnen was omdat een vent met botox dacht dat hij een keizer was. Je kunt je afvragen hoe ik mezelf als liberaal kan beschouwen en ten strijde trekken, hoe dat past bij mijn opvattingen, maar 99% van de mensen bij mij waren vrijwilligers en ze aarzelden niet om Poetin een dikke kloo.... te noemen", vervolgt de man. Patriotten zijn schaduwen in de achterhoede, die sterven zodra de eerste granaat inslaat. De mannen die maandenlang vechten willen allemaal weg en nooit meer terugkomen!" 

De soldaat brengt ook de enorme schijnvertoning van het Russische leger ter sprake, zogenaamd het machtigste leger! Met zeer weinig training worden vrijwilligers de oorlog ingestuurd met weinig kennis van het terrein en slechts een paar theoretische ideeën in hun hoofd. "Het ministerie van Defensie praat graag over ons machtige leger, maar in werkelijkheid lullen ze uit hun nek...!" 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: le Grand Continent/Illustration: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren