Tagtik

Peperduur geschenk voor Zelenski bij aankomst in België

De Oekraiënse president Volodimir Zelenski is in België voor een verrassingsbezoek. Naar aanleiding van dat bezoek maakte de Belgische minister van Buitenlandse Zaken alvast bekend dat België maar liefst 30 F16's zal leveren aan Oekraïne tegen 2028. De eerste F16's zullen dit jaar al geleverd worden.

Zelenski is maandagavond geland op de luchthaven van Zaventem. Dinsdag staat een ontmoeting met premier De Croo en de koning op de planning. De Croo en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verwelkomen Zelenski dinsdag ook op de militaire luchthaven van Melsbroek, waar hij meer uitleg zal krijgen over de werking van F16's.

Bilateraal akkoord
Op X maakt Zelenski intussen ook bekend dat hij in Brussel een bilaterale overeenkomst voor veiligheid en langetermijnondersteuning tussen Oekraïne en België ondertekende samen met de Belgische premier Alexander De Croo.

Volgens de Oekraïense president omvat het document ook de verbintenis van België om het land te steunen gedurende de tienjarige looptijd van de overeenkomst. "Voor de eerste keer specificeert een dergelijke overeenkomst het exacte aantal F-16 gevechtsvliegtuigen - 30 - dat tot 2028 aan Oekraïne zal worden geleverd. De overeenkomst garandeert tijdige Belgische bijstand op het gebied van veiligheid, moderne pantservoertuigen, uitrusting om te voldoen aan de Oekraïense behoeften op het gebied van luchtmacht en luchtverdediging, maritieme veiligheid, mijnopruiming, deelname aan de coalitie voor artilleriemunitie en militaire training", schrijft Zelenski op X.

Minstens 977 miljoen euro aan Belgische militaire hulp voor Oekraïne dit jaar
"Het document voorziet ook in industriële samenwerking op het gebied van defensie, steun voor de Vredesformule van Oekraïne, versterking van de sancties tegen Rusland, schadevergoeding, gerechtigheid voor de agressor, het gebruik van bevroren Russische tegoeden en economisch herstel. Oekraïne en België zullen ook hun samenwerking verdiepen op het gebied van inlichtingen, cyberveiligheid en het tegengaan van desinformatie. België spreekt ook zijn steun uit voor het toekomstige EU- en NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. Ik dank premier De Croo, zijn regering en alle Belgen voor hun onwrikbare en langdurige steun aan Oekraïne."

(FVDV for Tagtik/Source: X/Photo: Picture by President of Ukraine licensed under CCO 1.0 via WikiCommons)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren