Tagtik

Poetin gaf hem ereteken maar hij verkocht stiekem 800 miljoen euro munitie aan Oekraïne

In 2019 speldde de Russische president Vladimir Poetin tijdens een bezoek aan Servië zijn ambtsgenoot Aleksandar Vucic nog een ereteken op. Maar die vriendschap bleek niet helemaal oprecht, blijkt nu.

De Servische president kreeg in 2019 het ereteken van de prestigieuze Orde van Alexander Nevski, “voor zijn grote persoonlijke bijdrage” aan het versterken van de banden tussen Servië en Rusland. Maar volgens een onderzoek van de Britse zakenkrant Financial Times blijkt Vucic nu via een achterpoortje al voor 800 miljoen euro munitie geleverd te hebben aan Oekraïne.

In eerste instantie maakte Servië bij de inval van Rusland in Oekraïne meteen duidelijk dat het niet meeging in de westerse sancties tegen Rusland. Het onderhield immers goede banden met Poetin en het Kremlin. Maar Servië blijkt daarnaast een economische opportuniteit ook niet links te laten liggen. 

Servië heeft al sinds de Koude Oorlog een bloeiende wapenindustrie en het produceert nog munitie uit de sovjettijd, die nog op grote schaal wordt gebruikt door het Oekraïense leger. Die handel gebeurt wel via een tussenpersoon: Servië verkoopt de wapens aan het Westen, dat ze dan aan Oekraïne levert. Officieel zegt Vucic dat hij geen kant kiest in het conflict en stelt hij de bijzondere constructie voor als een zakelijke opportuniteit. “Dit maakt deel uit van onze economische heropleving en is belangrijk voor ons.”

“We exporteren niet naar Oekraïne of Rusland, maar hebben wel veel contracten met Amerikanen, Spanjaarden, Tsjechen en anderen. Wat ze met de munitie doen, is hun eigen zaak”, klinkt het.

(SR for Tagtik/Source: The Financial Times/Illustration picture: Filip Andrejevic for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren