Tagtik

Poetin heeft Trump geholpen president te worden, komt er een herhaling?

Rusland zou zich hebben gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 ten gunste van Donald Trump. Dit werd onthuld aan het tijdschrift Rolling Stone door Van Landingham, een voormalig CIA-analist die de taak had om te ontdekken of er een verband was tussen Rusland en het lekken van documenten van de Democratische Partij.

In 2016 hadden de Democraten Hillary Clinton naar voren geschoven als hun kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten, een verkiezing die Trump uiteindelijk won. Een paar weken voor de verkiezingen hadden de meeste opiniepeilingen Clinton als winnaar aangewezen.

Op dat moment werd het afglijden van de prognoses geweten aan de onwil van Trump-aanhangers om hun stemintenties bekend te maken, maar een paar dagen voor de verkiezingen vond er een andere gebeurtenis plaats: er werden documenten en e-mails gelekt die Clinton en andere politici van de Democratische Partij in opspraak brachten.

Onder de gelekte documenten bevonden zich vreemde e-mails tussen Clinton en haar campagnevoorzitter John Podesta, die afkomstig bleken te zijn van Russische hackers.

Volgens Rolling Stone concludeerde de niet-geclassificeerde versie van het inlichtingenrapport dat "Vladimir Poetin in 2016 opdracht gaf tot een beïnvloedingscampagne gericht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen" en ook "een duidelijke voorkeur voor Trump had ontwikkeld". 

De bezorgdheid van het Democratische kamp is nu dan ook gericht op de komende verkiezingen in november en het risico van nieuwe inmenging door Russische hackers.

(SR and MaSi for Tagtik/Source: Rolling Stone/Photo: Jorgen Haland via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren