Tagtik

Poetin klaar om oorlog te beëindigen met de hulp van Trump

De voormalige bewoner van het Witte Huis beweert dat hij snel een einde zou kunnen maken aan de oorlog in Oekraïne als hij president zou worden. Volgens de Amerikaanse media voert hij intussen (geheime) onderhandelingen met Poetin. 

Het plan van de Republikeinse kandidaat Donald Trump is om "Volodymyr Zelensky en Vladimir Poetin tot onderhandelingen te dwingen door enerzijds te dreigen de wapenleveringen aan Oekraïne te verminderen en anderzijds de wapenleveringen aan Kiev op te voeren om de druk op Moskou te verhogen", meldt mediakanaal L'Indépendant.

Hoewel het Kremlin de geheime gesprekken ontkent, zei Poetin tijdens een persconferentie in Kazachstan dat hij de vredesplannen van Trump zeer serieus nam. "De heer Trump, als presidentskandidaat, zegt dat hij klaar en bereid is om de oorlog in Oekraïne te stoppen. We nemen dit allemaal zeer serieus".

Volodymyr Zelensky van zijn kant dringt erop aan dat Trump zijn plannen voor "het beëindigen van het conflict" onthult. "Als hij weet hoe hij de oorlog moet beëindigen, zou hij ons dat vandaag moeten vertellen", zei hij deze week tegen persbureau Bloomberg. Het gaat immers om plannen die hij absoluut moet kennen om het land voor te bereiden op mogelijke bedreigingen van zijn onafhankelijkheid. 

De Oekraïense president is niet tegen een ontmoeting met Trump. Als hij de verkiezingen in november wint, wil hij weten of de Republikeinse kandidaat bereid zal zijn Oekraïne te steunen of dat het land volledig in de steek zal worden gelaten. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: L’Indépendant/Picture: The Presidential Press and Information Office via Wikicommons under license Creative Commons CC BY 4.0

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren