Tagtik

Dit gebaar van Poetin verraste iedereen

Waarnemers konden hun verbazing niet verbergen. Op 20 augustus bracht de Russische president een officieel bezoek aan Tsjetsjenië. En toen hem het heilige boek van de Islam werd overhandigd, boog hij en zette zijn lippen op het boek. 

De scène, die plaatsvond in de Witte Moskee van Shali en voor veel kritiek zorgde op sociale netwerken, werd in zijn geheel vastgelegd door de leider van Tsjetsjenië (en nauwe bondgenoot van Moskou), Ramzan Kadyrov. Op de beelden is te zien hoe Vladimir Poetin de Koran kust. 

Waarom al die ophef? 
Terwijl het hoofd van het Kremlin ernaar streeft om de “harmonie” van het land te bewaren door te laveren tussen moslim en orthodoxe religieuze identiteiten, kan hetzelfde niet gezegd worden van de Tsjetsjeense leider. Tussen 1990 en 2000 werd Tsjetsjenië verscheurd door twee bijzonder bloedige oorlogen tussen Russische troepen en separatisten, waarvan de beweging sterk geradicaliseerd is, meldt het mediakanaal La Dépêche. Als gevolg hiervan is de verzoening tussen de twee religies uiterst delicaat.  

In Rusland praktiseert 15% van de bevolking, of bijna 25 miljoen mensen, de soennitische islam, tegenover 96% in Tsjetsjenië. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Picture: The Presidential Press and Information Office via Wikicommons under license Creative Commons CC BY 4.0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren