De cijfers achter de verschrikkelijke reeks van Manchester City
Manchester City zakt steeds dieper weg in een crisis na weer een allesbehalve onlogische nederlaag bij Aston Villa (2-1) op zaterdag. Hoewel de huidige reeks van één overwinning in twaalf wedstrijden beangstigend is, is het verre van het enige zorgwekkende teken van een team dat steeds meer wordt gedomineerd door zijn tegenstanders.
De 2-1 nederlaag van Manchester City bij Aston Villa op zaterdag bracht de mannen van Pep Guardiola verder in een crisis. En alleen een 3-0-overwinning op Nottingham Forest op woensdag 4 december heeft voorkomen dat de reeks kolossale proporties aannam voor de titelhouders van de Premier League. In hun laatste twaalf wedstrijden hebben de Skyblues er slechts één gewonnen, twee gelijkgespeeld en negen verloren.
Op 27 oktober, de dag na de 1-0 overwinning op Southampton, had City zijn eerste trofee al gewonnen in de Community Shield (1-1, 7-6 op strafschoppen tegen United), stond het bovenaan in de Premier League met 23 van de 27 mogelijke punten en, met twee overwinningen en een gelijkspel in de Champions League, lag het op koers om in de top acht te eindigen. Rodri stond echter al aan de kant, omdat de (latere) Ballon d’Or-winnaar op 22 september een ernstige knieblessure had opgelopen.
De slechte vorm begon met een trip naar Tottenham in de League Cup, een 2-1 nederlaag die niet per se terecht was (1,63 Expected Goals tegenover 0.88) en die, in theorie, niet zo belangrijk was gezien het verloop dat plaatsvond, met name met een middenveld dat bestond uit jonkies Nico O’Reilly en James McAtee.
Een paar dagen later won Bournemouth met dezelfde score, dit keer in de Premier League. Twee tegendoelpunten in het laatste kwartier bij Brighton leidden opnieuw tot een 2-1 nederlaag en sindsdien volgen de slechte situaties elkaar op, met de wedstrijd tegen Nottingham als enige lichtpunt. Voetballend falen (een 4-1 nederlaag bij Sporting in de Champions League, een 0-4-thuisnederlaag tegen Tottenham en een 2-0 nederlaag uit tegen Liverpool in de Premier League) en psychologisch falen (een 3-3-gelijkspel tegen Feyenoord in de Champions League na een voorsprong van drie doelpunten in de 75e minuut, een 1-2-nederlaag in de derby na een voorsprong tot de 88e minuut) hebben hun tol geëist van een team dat er over het algemeen niet in slaagt om grip te krijgen op zijn spel.
Hoewel de statistieken hun beperkingen hebben, geven de Expected Goals (xG) van Opta een zorgwekkend beeld: sinds het begin van de reeks, en met uitzondering van deze ene overwinning, zijn de Citizens zeven keer “verslagen” en hebben ze Juventus, Crystal Palace en Feyenoord verslagen met minder dan 0,15 xG – het equivalent van een schot vanaf de rand van het strafschopgebied.
Met andere woorden, Manchester City heeft de afgelopen twee maanden evenveel of minder kansen gecreëerd dan al hun rivalen. Misschien is dat een geval van pech, want de beste teams, met de beste finishers en de beste doelmannen, winnen evenwichtige wedstrijden makkelijker dan dat ze ze verliezen.
Maar het is vooral reden tot bezorgdheid over de toekomst van een team dat zijn reputatie meer heeft gebouwd op zijn vermogen om tegenstanders tot toeschouwers te reduceren dan op zijn vermogen om spannende wedstrijden te winnen.
(Redactie L’Équipe/L'Equipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)