Rechten van transgenderatleten in VS in gevaar
De rechten van transgender atleten worden bedreigd in de Verenigde Staten.
Aanstaande dinsdag wil het Huis van Afgevaardigden stemmen over een wetsvoorstel dat transgender vrouwen en meisjes zou verbieden deel te nemen aan schoolsportcompetities. Het wetsvoorstel, getiteld “Protection of Women and Girls in Sports Act of 2025”, bepaalt dat scholen die zich niet aan deze regel houden hun federale financiering zullen verliezen.
Het wetsvoorstel was al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden tijdens de laatste ambtstermijn van Joe Biden (2020-2024). Maar het werd niet aangenomen door de Senaat. Om in te stemmen met de implementatie moet de Senaat 60% voor de maatregel stemmen. De Republikeinen, de partij van de verkozen president Donald Trump, hebben 53 van de 100 zetels in de Senaat en zouden het dus kunnen opnemen tegen de Democratische oppositie, die terughoudend is om de maatregel te steunen.
Ongeveer 3% van de Amerikaanse schoolkinderen beschouwt zichzelf als transgender, volgens gegevens die in oktober zijn gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention. Maar 25 staten in de VS hebben wetten die de deelname van transgender studenten en atleten aan wedstrijden beperken, volgens Movement Advancement Project, een denktank die opkomt voor de rechten van transgenders.
De nationale zwemtitel voor vrouwen die in 2022 door de transgender atlete Lia Thomas werd gewonnen, deed het debat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan opnieuw oplaaien. “Mannen horen niet thuis in vrouwensporten”, zei de auteur van het wetsvoorstel, de Republikeinse afgevaardigde Greg Steube, in een persbericht.
In reactie hierop schreven 200 nationale groepen, georganiseerd onder de naam Leadership Conference on Civil and Human Rights, een brief aan leden van het Congres: “Schoolsporten vormen vaak het hart van gemeenschappen in het hele land, en het ontzeggen van de mogelijkheid voor transgender, non-binaire en intersekse jongeren om deel te nemen dient alleen om hen de kans te ontzeggen deel uit te maken van die gemeenschap, waardoor deze jonge mensen verder geïsoleerd en gestigmatiseerd worden.”
(François Bertrand/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)