Tagtik

Poetins waanzinnige en gevaarlijke droom

Alain Bauer, professor criminologie aan het Conservatoire National des Arts et Métiers in Parijs, gaf zijn analyse van het gedrag van Vladimir Poetin bij de Franse nieuwszender LCI.

“Ik denk dat Poetin absoluut rationeel is over wat er op het spel staat, over het idee dat hij van Rusland heeft. Zijn tekst van 21 pagina's voor de invasie in Oekraïne zegt alles, verklaart alles. Er zijn geen verrassingen. Je kunt Poetin niet elke keer opnieuw ontdekken als hij is wat hij is. Wat verbazingwekkend is, is dat hij zich zo lang heeft ingehouden.”

Voor de Franse professor is het duidelijk: Poetin wil het Russische rijk opnieuw opbouwen.

“De Russen willen Georgië, Kazachstan en Moldavië, die geen lid zijn van de NAVO, veroveren of heroveren. Georgië, Oekraïne en Kaliningrad... maar verder gaan is een wereldoorlog riskeren, een wereldoorlog garanderen.”

Maar voor Alain Bauer brengt dit uiteraard een heel groot risico met zich mee. Het Westen zou op eieren moeten lopen rond Poetin.

“Hij is in staat om een wereldconflict te ontketenen zodra we de rode lijnen die hij zelf heeft uitgezet niet respecteren en het kader dat duidelijk dat is van de overwinning die hij wil behalen, de totale herovering van de Donbas en vervolgens onderhandelingen om Oekraïne te neutraliseren, met de wens om te heersen over het Russische rijk”.

(SR and FM for Tagtik/Source: LCI/Photo: The Presidential Press and Information Office via Wikicommons under license Creative Commons CC BY 4.0.)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren