Tagtik

"Rusland heeft de oorlog al verloren..."

Bernard Guetta, Europees Parlementslid voor Renew Europe, sprak in "Café sans filtre", een programma gepresenteerd door Maxime Binet op LN 24, een Belgische nieuwszender.

Meer dan twee jaar geleden begon Rusland met zijn "speciale operatie" in Oekraïne. Terwijl de Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, beweert dat de overwinning van zijn land onder andere afhangt van het Westen, voegt Bernard Guetta er in zijn interview aan toe dat de overwinning "niet 'ook' van ons afhangt, maar bijna volledig van ons". 

"Hoe verbazingwekkend moedig de Oekraïners ook zijn, als ze geen wapens hebben, kunnen ze niet vechten", aldus de Europarlementariër. Hij benadrukt de "enorme" fout die het Westen in de lente van 2022 heeft gemaakt, namelijk dat het niet op grote schaal wapens heeft geleverd toen Oekraïne erin was geslaagd om de Russische troepen af te weren. Dit zou het mogelijk hebben gemaakt om de Russen uit hun grondgebied te verdrijven.

Gevraagd naar een mogelijke Russische overwinning, geeft Bernard Guetta een duidelijk antwoord: "Ik denk niet dat Rusland deze oorlog kan winnen, want ze hebben hem al verloren". Sterker nog, volgens de Europarlementariër "dacht Vladimir Poetin dat hij de oorlog in drie dagen zou winnen. Twee jaar later "controleert hij 17,5% van het grondgebied", zo staat te lezen bij La Libre.

(Fausto with Manon Pierre/Source: La Libre/Illustration picture: Unsplash)

 

Ook dit kan u interesseren