Tagtik

Russen vallen Belgische websites aan

Een cyberaanval heeft de online diensten van Belgische gemeenten en overheidswebsites getroffen. De aanval werd opgeëist door een pro-Russische groep.


Het Russische en pro-Russische hackerscollectief NoName057 lanceerde op maandag 7 oktober 2024 een massale aanval op Belgische overheids- en officiële websites. Verschillende steden en provincies werden getroffen door DDoS-aanvallen (Distributed Denial-of-Service) op hun sites die overspoeld werden met verzoeken. Deze overbelasting blokkeerde soms bepaalde websites en online diensten.

Het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB) heeft bevestigd dat de oorsprong van de hack pro-Russisch was en verwacht te maken te krijgen met verdere pogingen tot blokkering. Vooral omdat de groep had aangekondigd België als doelwit te kiezen. 

Ook de website van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers zou het doelwit zijn geweest. De hackers beschuldigen België van de aankondiging van de aankoop van 3 Franse Caesar-kanonnen als geschenk aan Oekraïne.

De Russische hackers kondigen ook nog acties aan tijdens de komende gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen in België.

(PP with Olivier Duquesne – Sources : Le Soir & RTBF – Picture : © picture alliance/dpa/MAXPPP | Sébastien Muylaert)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren