Tagtik

"Tastbaar resultaat op eerste dag NAVO-top"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Oekraïne bijkomende luchtafweersystemen beloofd. Zelensky reageert dankbaar en tevreden.

De VS zal dit materiaal samen met Duitsland, Nederland, Roemenië en Italië de komende maanden leveren. Dat maakte Biden bekend  tijdens een ceremonie om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren.

Volgens een gezamenlijk persbericht van de vijf landen zullen de Verenigde Staten een bijkomend Patriot-luchtafweersysteem leveren. Daarnaast zullen de VS en de andere partners van Oekraïne ook “tientallen tactische luchtafweersystemen” leveren in de komende maanden.  Het gaat dan om systemen van het type NASAMS, HAWK, Gepard en IRIS-T. “Deze systemen zullen de Oekraïense luchtafweerdekking uitbreiden en versterken”, zo staat in het persbericht.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt over een "tastbaar resultaat" op de eerste dag van de NAVO-top in Washington, nu Oekraïne bijkomende middelen voor de luchtafweer is beloofd. Zelensky zegt de partnerlanden - de VS, Duitsland, Nederland, Italië en Roemenië - daarvoor dankbaar te zijn.

"Ik ben mijn eerste werkdag op de NAVO-top in Washington gestart met een tastbaar resultaat", aldus Zelensky in een bericht op het platform X. Hij bedankte de partnerlanden voor "een sterke verklaring in steun van de Oekraïense luchtafweer om zijn mensen, steden en kritieke infrastructuur te beschermen".

(SR for Tagtik/Illustration picture: Daniel Klein for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren